Onze nieuwsbrief ontvangen?
Ontharen.be
Centrum voor Definitieve Ontharing
Rekkemstraat 55-57
B-9700 Oudenaarde, België
(0)55.31.48.06

Cosmetische overbeharing is de term die gebruikt wordt voor wat "normale haargroei" wordt genoemd. Deze haren zijn reeds aanwezig sinds de embryonale periode, maar worden vaak stugger vanaf de puberteit (afhankelijk van de locatie van de haren). Zo komt het dat er in de puberteit als het ware nieuwe haren gevormd worden op de armen, benen, oksels en bikini-zone: de haren zijn niet langer de donshaartjes die we kenden als kind, maar dikkere en donkerdere haren.

De grootte van het oppervlak dat de haren opeisen en hoeveel haren er precies staan per cm², is afhankelijk van persoon tot persoon en is gewoonlijk genetisch bepaald. Eenmaal we dan de leeftijd van 18 hebben bereikt, is ook onze cosmetische haargroei stabiel geworden en komt er geen haar meer bij.


Haartjes

Vanaf het moment dat we dan weer ouder worden (vanaf de menopauze bij vrouwen), echter, 'verliezen' we onze cosmetische beharing gaandeweg: het haar op ons lichaam wordt dunner, lichter van kleur en verdwijnt uiteindelijk (soms gedeeltelijk). Aan de andere kant krijgen we er ook soms weer haren bij op andere plaatsen. Er zijn namelijk behoorlijk wat vrouwen die vanaf de menopauze nieuwe haren in het gelaat beginnen te vormen. Dit is misschien niet zo charmant, maar toch volstrekt normaal.