Onze nieuwsbrief ontvangen?
Ontharen.be
Centrum voor Definitieve Ontharing
Rekkemstraat 55-57
B-9700 Oudenaarde, België
(0)55.31.48.06

Hirsutisme is een te sterke haargroei volgens het mannelijk beharingspatroon bij de vrouw in het gelaat, op borst en buik. Dit wordt veroorzaakt door een toegenomen androgeenproductie of door een verhoogde gevoeligheid voor androgenen (mannelijke hormonen). Hirsutisme komt voor bij 5-15% van de vrouwen voor ze de menopauze bereikt hebben.


Hirsutisme We onderscheiden verschillende oorzaken van hirsutisme:
 • Ziekte: een niet goed functioneren van de volgende organen: de hypofyse, de bijnieren of de eierstokken
   
 • Constitutioneel hirsutisme: een constante, iets te hoge productie van mannelijke hormonen door de bijnieren of eierstokken. Vaak hebben deze vrouwen van tijd tot tijd ook last van haaruitval, een vette huid en acné. Ook kan de menstruatiecyclus verstoord zijn. Dit gaat dan ook vaak gepaard met ernstige insulineresistentie
   
 • Genetisch hirsutisme: er worden geen afwijkingen in de hormoonhuishouding gevonden. Er is wel sprake van een verhoogde gevoeligheid van de hormoonreceptoren, van een toegenomen respons van de groeicellen van de papilla op een normale hoeveelheid hormonen. Dit is genetisch bepaald
   
 • Overgewicht: vrouwelijke hormonen in vetweefsel worden in mannelijke hormonen omgezet
   

Behandeling:
Hirsutisme kan met succes behandeld worden met de Energist UltraPlus VPL, maar men dient er rekening mee te houden dat men ten alle tijde, ook vaak tijdens de behandelingskuur, nieuwe haren kan vormen onder hormonale invloed. We kunnen wel de bestaande beharing wegnemen, maar niet de oorzaak. Regelmatige onderhoudsbehandelingen zullen hier dan ook op hun plaats zijn. Wij rekenen daarvoor een speciaal tarief aan, net zoals bij overbeharing t.g.v. geneesmiddelengebruik. Bij ernstig hirsutisme dient er een onderzoek door een endocrinoloog uitgevoerd te worden.
 

Hirsutisme komt het meeste voor in het gelaat: vooral op de kin is de overbeharing dan vaak heel hardnekkig. 
Hiervoor bestaan er twee redenen:
 • Vaak staan er op de kin meer dan 500 follikels per cm².
 • Meestal heeft men jarenlang de haren bijna dagelijks uitgetrokken. Hierdoor zijn de haren heel sterk geworden en de follikels gekromd.

- Bron: Dr. P. Nijboer, dermatoloog.

Energist VPL voor permanente ontharingHirsutisme is de soort overbeharing die het moeilijkste permanent te verwijderen is. Daarom werden de wetenschappelijke studies met de Energist VPL voornamelijk uitgevoerd bij vrouwen met hirsutisme. Vaak waren deze personen voordien al behandeld met kwalitatieve hoogwattagelasers, maar zonder daar goede resultaten bij te behalen. Met Energist VPL konden deze personen wél succesvol (én veilig) hun haren permanent laten verwijderen. Daarom concludeert prof. dr. Knobler terecht aan het einde van zijn studie: "Energist slaagt waar andere systemen falen!"
Lees ook meer over methodes voor tijdelijke ontharing en permanente ontharing want voor elk probleem bestaat er een oplossing!