Onze nieuwsbrief ontvangen?
Ontharen.be
Centrum voor Definitieve Ontharing
Rekkemstraat 55-57
B-9700 Oudenaarde, België
(0)55.31.48.06

I.P.L. = Intense Pulsed Light

De IPL-methode werkt volgens het principe van de selectieve fotothermolyse, ook xenon-lichttherapie genoemd. Korte xenonlichtflitsen worden via een saffier naar de te behandelen haren geleid. Het haar bevat melanine (pigment) dat het licht absorbeert en het gedurende enkele milliseconden in warmte omzet. Dit warmte-effect werkt vernietigend voor het haarzakje.
Xenon-lichttherapie

Hoe gebeurt de selectieve foto-thermolyse?

Tegenwoordig zijn er heel wat verschillende IPL merken op de markt. Het aanbod is groot en enige behoedzaamheid is hier op zijn plaats.


Dit zijn alvast enkele kenmerken van de betere IPL apparaten:

 1. Een waterkoelingssysteem: heel belangrijk naar veiligheid toe (toestellen die enkel uitgerust zijn met luchtkoeling kunnen oververhitten en huidverbranding veroorzaken), ook heel belangrijk naar efficiëntie toe: vaak zijn deze toestellen aan de zwakkere kant, waardoor veel behandelingen verreist zijn.
   
 2. Een saffier: een saffier of optisch hardglas bundelt het licht zodat er weinig lichtstralen verloren gaan, bij toestellen met enkel een glasplaatje voor de lamp gaat veel licht verloren, wat weer ten koste gaat van de doeltreffendheid van de behandeling.
   
 3. Er dient met gel gewerkt te worden: toestellen die geen gel "nodig" hebben zijn zwak. Men zal slechts heel geleidelijk een haarvermindering kunnen vaststellen. Dr. Bjerring, een dermatoloog die heel wat onderzoek naar lichtontharing op zijn naam heeft staan, waarschuwt voor het volgende:

  Bij sommige laser- en lichtbehandelingen vallen de haren meteen de volgende dagen al uit. Dit lijkt dus zeerlichtbehandelingen effectief te zijn, maar eigenlijk is dit een slecht teken. Het betekent nl. dat de laser of IPL een te korte en te hoge energietoevoer heeft gegeven, waardoor de haren evaporiseren en een ontsteking wordt veroorzaakt in de oppervlakkige cellen langs de haarschacht. De dieper gelegen cellen werden echter niet bereikt.
   Als reactie worden de haartjes wel uitgestoten en de groei wordt wel vertraagd, maar uiteindelijk komen de meeste haren weer terug.
                                                           Artikel van Dr. P Bjerring - Journal of Cutaneous Laser, 2000, p.69 

  Beter dus is een mildere methode met een lange-termijn-effect. Als de dieper gelegen groeicellen zijn bereikt, gebeurt haaruitval niet de volgende dagen, maar pas circa 10 dagen tot 4 weken na de behandeling.

 4. Geen overdreven grote oppervlaktespot: als de behandeloppervlakte per flits vrij groot is, waardoor men sneller kan werken en men minder flitsen dient te geven, zal dit ten koste gaan van de effectieve jouleswaarde (lichtenergie) wat weer resulteert in zwakkere behandeling en minder effectieve resultaten. De oppervlaktespot waar mee gewerkt wordt varieert van 2cm² tot 12,5cm². De ideale spotgrootte is volgens wetenschappelijk onderzoek 5cm².

  Lichtspectrum
 5. Veilige filters: een belangrijk veiligheidsaspect voor het gebruik van intens gepulseerd licht is het wegfilteren van ongewilde secties van het lichtspectrum van UV-(ultraviolet) en IR-(infrarood) licht. Sommige apparaten gebruiken een goedkope filter of een geverfde lamp. Deze kunnen aan kwaliteit verliezen tijdens de behandeling, waardoor ze schadelijk licht niet meer filteren. Dit brengt een verbrandingsrisico met zich mee tijdens de behandelingen voor permanente ontharing.

  Op de figuur hiernaast ziet u een schema van hoe het licht door een prisma gebroken wordt en zo verandert in het zichtbare kleurenspectrum. Ideaal voor ontharing is het spectrum tussen 600 en 1000 nanometer, het niet-schadelijke spectrum met als respectievelijke kleuren groen, geel en rood. Hoe hoger het aantal nanometer, hoe dieper het licht in de huid kan dringen. Vandaar dat rood licht het meest ideale licht is om dikke haren mee te vernietigen.